Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

       ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ, Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ


   Καλή σας μέρα και χρόνια μας πολλά. Είναι η γιορτή κάθε ανθρώπου πάνω στη Γη, γιατί όποιος ισχυριστεί ότι δεν λέει ψέμματα... λέει ψέμματα, απλά είναι τα πράγματα. Κι όποιος το επικεντρώσει στους πολιτικούς ότι και καλά αυτοί λένε ψέμματα παραδέχεται ότι είναι βλαξ αφού τα πίστεψε έστω και μία φορά(που τα έχει πιστέψει επανειλημμένα, αλλά έστω...). 

 "Προσέξτε σήμερα να μην σας πουν ψέμματα και σας γελάσουν" ήταν η προτροπή των μεγάλων σε μας παλιά όταν βγαίναμε απ΄ το σπίτι τέτοια μέρα. Μετά καταλάβαμε ότι δεν ήταν θέμα μιας μέρας, μετά αντιληφθήκαμε πως το ψέμμα ήταν η πραγματικότητα κι όχι το έθιμο μιας μέρας. Και φυσικά αφού το αντιληφθήκαμε μπήκαμε κι εμείς στον χορό του ψέμματος παντού. Στις σχέσεις μας, στις συναλλαγές μας, στην καθημερινότητά μας παντού.  

Ζήτω λοιπόν η μέρα μας, να χαιρόμαστε τα ψεύδη μας, να επιδιώκουμε και να απολαμβάνουμε τα αληθινά. ΄Οπως την φύση και την καλοκαιρία των ημερών, τα αγριολούλουδα που ξεπετιούνται από παντού, χαρίζοντάς μας τις αγνές μυρωδιές τους, όπως τα υπέροχα πρωϊνά του νησιού μας παντού.

        Να, για να μην νομίσετε πως σας λέω ψέμματα, δείτε σημερινές πρωϊνές φωτογραφίες, από την "φράντζα" που σκέπαζε το απέναντί μου βουνό.

 

   Σήμερα όμως καθώς μας πληροφορεί το sansimera.gr είναι και η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου... Βέβαια όταν ο κ.Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν συνέγραπτε το οκτάτομο έργο του περί γαστρονομίας, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν στην Ελλάδα της δεκαετίας του 2000 και εντεύθεν, πόσα βιβλία θα γράφονταν, πόσα θα διανέμονταν με τις κυριακάτικες εφημερίδες και πόσοι τηλε-μάγειροι θα ενδημούσαν στα κανάλια.



  
Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του 1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας, έργο ιστορικό, θεωρητικό και για καθημερινή χρήση».
Η ιδέα ανήκε στην Αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο και συγγραφέα Τζούντιθ Χόφμπεργκ (1934-2009), την οποία υλοποίησε η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Μπεατρίς Κορόν το 2000.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/260#ixzz44Y7TpNXU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου