Τρίτη 24 Ιουλίου 2018






                                                              ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΥΝΗ 
       Εθνική οδύνη είναι το γενικό αίσθημα από την αυγή της 24ης Ιουλίου, όταν η δημοκρατία μας γινόταν 44 ετών και βρισκόμαστε εμπρός σε Δαντικές εικόνες. Εθνική οδύνη για τους τόσους εφιαλτικά αδικοχαμένους ΄Ελληνες, για τις χαμένες περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής, για το περιβάλλον που φόρεσε την μαύρη «μπέρτα» του πένθους, για την νέα εθνική πληγή στο σώμα της πατρίδας μας, που πρόσθεσε μια ακόμη μεγάλη ουλή στις τόσες προηγούμενες.
    Συμβαίνουν κι αλλού, σε χώρες ανά τον κόσμο που διαθέτουν δρυμούς και πυκνή βλάστηση όπως η δική μας, που περνούν μεγάλα διαστήματα χωρίς βροχές, που από αστοχίες ή απερισκεψίες προκαλούνται καταστροφές, ας μην το θεωρούμε δικό μας θλιβερό προνόμιο.
    Αρκεί να μαθαίνουμε, να προνοούμε, να οργανωνόμαστε, να επαγρυπνούμε, να διαφυλάττουμε αυτή την κοινή περιουσία από την απώλεια, ό,τι δηλαδή κάναμε εμείς εδώ στο νησί, μετά την κακή εμπειρία που μας σημάδεψε, αλλά μας αφύπνισε και οδηγηθήκαμε σ΄ αυτό το θαύμα κοινωνικής συνείδησης. Το εθελοντικό κίνημα, μοναδικό και αποτελεσματικό.
   Το θαύμα της ενότητας και της ομόνοιας, της ατομικής, συλλογικής και ενιαίας δράσης απέναντι σε οποιαδήποτε καταστροφή, της εγρήγορσης και επαγρύπνησης για την προστασία του συνεχώς αναγεννώμενου φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά κυρίως το θαύμα της πολιτικής ενότητας που-κακά τα ψέματα-δεν απαντάται σε άλλες απαραίτητες ή χρήσιμες περιπτώσεις για τον τόπο μας.
     Ανεξάρτητα από τα πλήγματα, το μέγεθός τους ή το μέγεθος του τόπου που συνέβησαν, φρονούμε ότι η Σάμος δίνει το παράδειγμα, το πρότυπο, πάνω στο οποίο όχι μπορούν, αλλά οφείλουν άμεσα να οργανωθούν, όλοι όσοι αγαπούν τον τόπο που μένουν ή διαβιούν τους θερινούς μήνες. Πάντα υπάρχει μια χρονική στιγμή, μια συγκυρία, που εκτός από τον πόνο και την οδύνη, γεννά μέσα από τις στάχτες, την συνειδητοποίηση, την ανάγκη για επαν-εκκίνηση, για μια νέα αρχή, για μια νέα ζωή με χαραγμένη στη μνήμη την απώλεια τόσων και τόσων ανθρώπων, για την αποφυγή απώλειας κι άλλων στο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου